fructech

Tehnologie modernă
pentru ferme agricole şi pomicole

despre biostimulatori şi efectele lor asupra dezvoltării plantelor

biostimulatori Carbohumic
home >> articole tehnologie >> despre biostimulatori şi efectele lor asupra dezvoltării plantelor

biostimulatorii: sarea şi piperul în nutriţia plantelor

Ce sunt biostimulatorii?

Biostimulatorii sunt substante sau organisme care se aplica plantelor cultivate pentru a le stimula absorbtia nutrientilor. Biostimulatori pot fi extracte din plante sau alge marine, fosfiti, acizi humici si fulvici, enzime, proteine, amino acizi si micronutrienti. Este important de inteles faptul ca biostimulatorii nu sunt fertilizatori: fertilizatorii adauga nutrienti si minerale in sol, in vreme de biostimulatorii accelereaza ritmul de crestere al plantelor si optimizeaza starea lor de sanatate si vigoarea.

Cum functioneaza biostimulatorii?

Biostimulatorii cresc eficienta utilizarii nutrientilor in procesul de metabolism al plantelor. Ca rezultat al cresterii eficientei utilizarii nutrientilor, pierderea lor prin spalare in sol sau in aerul atmosferic va fi mai mica, rezultand astfel un dublu impact pozitiv: asupra dezvoltarii plantelor de cultura, implicit asupra recoltei realizate, dar si asupra mediului inconjurator.

Protectia plantelor in fata conditiilor negative de mediu

Unul din marile avantaje al utilizarii biostimulatorilor in tehnologia de cultura (cultura mare, legumicultura, pomicultura, horticultura etc) este protectia crescuta a plantelor cultivate in fata socurilor: perioadele cu excese climatice - ploaie excesiva, seceta, vant puternic, radiatia solara - sunt mult mai usor tolerate de catre plante. Dar la fel de importanta este rezistenta crescuta in fata bolilor si a daunatorilor: avand o vigoare si o imunitate mai buna, plantele sunt mai putin afectate de impactul negativ produs de aparitia bolilor si a daunatorilor care au potentialul de a compromite recolta si existenta plantatiei. Mecanismul de actiune al biostimulatorilor este de obicei acela de a stimula dezvoltarea radacinilor care in schimb asigura plantei mai multa energie si resurse in lupta cu factorii negativi care o afecteaza.

Cum te pot ajuta biostimulatorii?

In primul rand prin cresterea vigorii plantelor cultivate. De obicei intr-un timp relativ scurt de la aplicare se pot observa efectele biostimulatorilor: plantele sunt mai bine dezvoltate, mai zvelte, mai sanatoase, frunzele mai verzi.

In al doilea rand ajuta plantele sa foloseasca mai eficient nutrientii disponibili si astfel scade nevoia fertilizarii suplimentare. Este posibil ca necesitatea aplicarii fertilizatorilor in cadrul fertilizarii anuale sa scada semnificativ (25-40%) prin introducerea biostimulatorilor in "meniul" plantelor, ceea ce presupune reducerea semnificativa a costului cu fertilizarea in ferma. Efectul pozitiv al utilizarii biostimulatorilor se va vedea atat in analizele de sol - privind comparativ inainte si dupa utilizarea biostimulatorilor, buletinul de analize ar trebui sa indice o concentratie mai mare de nutrienti existenti in sol sau un nivel echivalent chiar daca rata de aplicare a fertilizatorilor a scazut.

In al treilea rand, rezistenta plantelor in conditii de stres este mult imbunatatita: in culturile invecinate plantele sufera de excesul de umiditate sau seceta, dar la tine in ferma plantele rezista mai bine si sunt mai putin afectate. Pe fondul unor conditii meteo favorabile, aparitia bolilor si a daunatorilor specifici este inevitabila in orice cultura, insa gradul in care acestia dauneaza plantelor este semnificativ mai redus in cazul utilizarii biostimulatorilor. Asta inseamna inclusiv ca tratamentele fito-sanitare aplicate sunt mult mai eficiente, pe de alta parte nevoia de a le aplica scade. In cultura conventionala, scade necesitatea utilizarii substantelor chimice pentru controlul bolilor si a daunatorilor, rezultand astfel alimente (cereale, fructe si legume) mai sanatoase. In cultura ecologica biostimulatorii sunt absolut necesari pentru cresterea eficientei tratamentelor fitosanitare organice aplicate.

Ce am observat la noi în fermă folosind biostimulatori

Dincolo de teoria din spatele biostimulatorilor, noi am observat in practica faptul ca utilizarea biostimulatorilor in cultura are un impact direct si evident asupra productivitatii fermei: Plantele fiind mai sanatoase produc fructe mai sanatoase si mai gustoase, reducerea necesitatii pentru fertilizare suplimentara reduce costul cu fertilizarea, dar si efectul negativ asupra mediului, tratamente fito-sanitare mai putine insemna economie la cheltuieli, dar si mai multa sanatate pentru consumatori.

Pot folosi biostimulatorii in ferma mea fara sa schimb nimic altceva?

Se poate si asa, dar recomandarea noastra este sa urmariti atent evolutia favorabila a plantelor si sa va adaptati tehnologia folosita: urmariti comparativ rezultatele analizelor de sol si foliare pentru a adapta (reduce) fertilizarea la nevoia plantelor, adaptati-va planul fitosanitar la vigoarea crescuta a plantelor.

Pare complicat? Apelati la specialisti in tehnologie agricola pentru a va consilia cum sa va adaptati activitatile in ferma pentru a avea cel mai bun rezultat din munca dvs.

biostimulatori Carbohumic